main entry

main entry

aerial

aerial

drop-off approach

drop-off approach

library

library

main entry lobby

main entry lobby

typical classroom

typical classroom

level 2 (courtyard) plan

level 2 (courtyard) plan

site analysis diagram

site analysis diagram

exploded concept diagram

exploded concept diagram

sustainable design diagram

sustainable design diagram

Malibu High School

Malibu, CA

With sweeping views of the Pacific Ocean and the Santa Monica Mountains, Malibu High School sits on a hillside ¼ mile from Zuma Beach and the Pacific Coast Highway. The school’s new 38,000 sq ft classroom, library, and administration building will serve as an entry gateway to the campus. The Malibu community’s heightened awareness of the fragility of their coastal habitat was a guiding factor in creating a new facility that would be both a sustainable laboratory and a teaching tool for students.

Conceived as a type of inhabited landscape, the new building echoes and mirrors the contours of the native hillside. Planted green roofs provide outdoor learning spaces while improving building performance and managing storm runoff. Skylights and floor-to-ceiling glazing provide an abundance of natural daylight and minimize energy consumption. Solar fins made from recycled aluminum panels shield the building from the sun along the building’s southwest side, where heat gain and glare are main concerns. With radiant heating and natural ventilation, combined with wind turbines, cool roofs, and cisterns, the building is targeting the highest level of sustainable design.

*While Design Principal with HMC Architects

© 2016 by KEVIN O'BRIEN ARCHITECT

Kevin O'Brien Architect | Los Angeles | Pasadena | La Canada Flintridge | California

626-765-7660